Νέες Ελληνικές Καθολικές Εκδόσεις

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ   ΝΕΑ   ΒΙΒΛΙΑ

ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

*

Π. Μάρκος Φώσκολος, Η «Λογική Λατρεία» της Εκκλησίας μας. Η λατρευτική παράδοση της Καθολικής Εκκλησίας, έκδ. Καθολικός Τύπος, Συνοδική Επιτροπή για τον Ευαγγελισμό και την Κατήχηση, Αθήνα 2017.

Αν και δεν είναι δόκιμο να κάνει ο ίδιος ο συγγραφέας την παρουσίαση ενός βιβλίου του, είναι όμως χρήσιμο αν προσπαθήσει να εξηγήσει στους μελλοντικούς αναγνώστες τους λόγους και τα κίνητρα που τον ώθησαν σ’ αυτή τη συγγραφή. Εξάλλου, όταν γίνεται μια ζωντανή παρουσίαση ενός βιβλίου, εκτός των άλλων είναι παρών και λαβαίνει τον λόγο και ο ίδιος ο συγγραφέας για να δώσει κάποιες χρήσιμες διευκρινήσεις.

Στο πιο πρόσφατο προς εμάς παρελθόν δυο ιερείς ασχολήθηκαν με τη συγγραφή μιας Λειτουργικής της ρωμαϊκής (=λατινικής) παράδοσης και προσπάθησαν να αποδώσουν με ελληνικούς όρους την αρχαία και μεσαιωνική λατινική ορολογία. Ο ένας απ’ αυτούς, ο π. Γαβριήλ Προβιλέγγιος, ιερέας από τη Σύρο, έγραψε ένα πολύ καλό βιβλίο, σπανιότατο σήμερα, με τίτλο «Εικών ιστορική και θρησκευτική των εκκλησιαστικών εορτών» (Ερμούπολις Σύρου, 1902). Αν ο συγγραφέας δεν είχε ζήσει νωρίτερα, χωρίς δυσκολία θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο συριανός ιερέας είχε πραγματοποιήσει μια επίτομη περίληψη των δυο κλασικών έργων του Mario Righetti, Storia liturgica, Torino 1950 (πέντε τόμοι) ή του J.A.Jugmann, Missarum Solemnia, Torino 1953, τόμοι 2 (1η έκδ. 1948). Σήμερα, η Εικών ιστορική …. είναι όχι μόνο ένα σπανιότατο βιβλίο, αλλά και άκρως δυσνόητο εξαιτίας της αρχαϊζουσας γλώσσας που ήταν της μόδας πριν ένα αιώνα. Είναι όμως γεμάτο από πληροφορίες τις οποίες δύσκολα μπορεί να συναντήσει σε ανάλογης έκτασης «Λειτουργικές».

Το δεύτερο βιβλίο με τον τίτλο «Στοιχεία Λειτουργικής» το οφείλουμε στον αείμνηστο π. Θεόκτιστο Σωμμαρίπα του τάγματος της Μεταστάσεως,[1] το οποίο είδε το φως κατά το σημαδιακό έτος 1940. Στόχος του π. Θ. Σ. ήταν να προσφέρει ένα εγχειρίδιο προς τους καθολικούς μαθητές της μέσης εκπαίδευσης, με εικόνες από γαλλικές εκδόσεις της εποχής. Το μικρό εκείνο βιβλίο τσέπης ήταν και παραμένει προσιτό από κάθε άποψη σε όποιον θέλει να γνωρίσει τη λατρεία της Ρωμαϊκής Εκκλησίας πριν από τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις.

Στην ίδια περίπου γραμμή με εκείνη του π. Θ. Σωμμαρίπα εντάσσεται και η παρούσα Η «Λογική Λατρεία» της Εκκλησίας μας.

Απευθύνεται κατά πρώτον στα παιδιά της μέσης εκπαίδευσης, αλλά έχουν να βρουν πολλά άγνωστα στοιχεία από τη Λατρεία της Καθολικής Εκκλησίας (τόποι και σκεύη, λειτουργικό έτος, τελετές και ακολουθίες και ευλάβειες) και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, με πρώτους τους κατηχητές των ενοριών μας. Πλουσιότατα εικονογραφημένο, κυρίως από την καλλιτεχνική αγιογραφική και αρχιτεκτονική παράδοση της Εκκλησίας μας, χρησιμοποιεί την εικόνα ως πολύτιμο ενημερωτικό και κατηχητικό μέσο. Συμπληρώνεται δε, από μια Εισαγωγή στα Βιβλία της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης και από ένα λιτό αλλά ουσιαστικό Λεξικό των συμβόλων που διατρέχουν τη χριστιανική παράδοση.

Όλα αυτά επισημαίνονται και από την Παρουσίασή του Σεβ/τατου π. Ιωάννη Σπιτέρη, Αρχιεπισκόπου Κερκύρας κλπ, ο οποίος προεδρεύει στη Συνοδική Επιτροπή για τον Ευαγγελισμό και την Κατήχηση, η οποία και ανέλαβε την έκδοση.

 

[1] Διερωτώμαι πότε ως τοπική Εκκλησία στην Ελλάδα θα αναγνωρίσουμε την πολύτιμη και πλούσια εκδοτική (και όχι μόνο, βέβαια) συνεισφορά του τάγματος των ππ. Ασσομψονιστών καθ’ όλο τον 20ό αιώνα. Τα Ευχολόγια του π. Βασιλείου Ρούσσου ακόμα χρησιμοποιούνται από κάποιους…

=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

Π. Μαρκοσ Φωσκολοσ

Τα «Φραγκοχιώτικα» βιβλία.

Ένα κεφάλαιο από την ιστορία της καθολικής ευσέβειας στον ελληνικό χώρο

Θεσσαλονίκη 2012  *  187 σελ.  *   ISBN 978-960-99555-9-1  *  ΤΙΜΗ 9 €

Τα ελληνικά γλωσσικά κείμενα, χειρόγραφα και έντυπα, των οποίων οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν το λατινικό αλφάβητο στη συγγραφή τους, ονομάστηκαν φραγκοχιώτικα. Όμως τα φραγκοχιώτικα δεν ήταν μόνο γραπτός λόγος, αλλά υπήρξε και ένα ιδιότυπο ελληνικό γλωσσικό ιδίωμα το οποίο χρήζει περαιτέρω μελέτης και ανάλυσης. Η παρούσα συμβολή, ενώ συμπληρώνεται ακριβώς μισός αιώνας (1961-2011) από τότε που δημοσιεύτηκαν οι πρώτες βασικές επιστημονικές εργασίες για τη βιβλιογραφική παραγωγή αυτού του ιδιώματος, αποσκοπεί σε μια, κατά το δυνατό, ολοκληρωμένη παρουσίαση της φραγκοχιώτικης βιβλιογραφικής παραγωγής, καθώς και στην καταγραφή των βασικών ιστορικών και θρησκευτικών παραμέτρων που γέννησαν και εξέθρεψαν αυτό το φαινόμενο. Ο χώρος, γεωγραφικός και ιδεολογικός, μέσα στον οποίο αναπτύχθηκε η φραγκοχιώτικη φιλολογία και θεολογία, είναι προσδιορισμένος με μεγάλη ακρίβεια. Το αυτό συμβαίνει και με τον προσδιορισμό του χρόνου του ιστορικού αυτού φαινόμενου, αφού η διαδρομή των φραγκοχιώτικων εκδόσεων έχει οριστικά ολοκληρωθεί.

Το βιβλίο, στο πρώτο του μέρος,εισάγει στη Φραγκοχιώτικη Βιβλιογραφία και στο δεύτερο μέρος του, εκθέτει τον πλήρη κατάλογο των φραγκοχιώτικων εντύπων και με νεότερες προσθήκες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: URL: URL : http://analecta.cen.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ Εκδόσεις Αποστολικού Βικαριάτου Τ.Θ. 50808 540 14 Θεσσαλονίκη Τηλ. 2310-835780 Email: ioas17@otenet.gr

Εκδοσεισ Αποστολικου Βικαριατου Θεσσαλονικησ | Σειρά AnalectaHistorica – 8

Ιωαννησ Ασημακησ

Η Καθολική Εκκλησία στην Ήπειρο. Πρέβεζα και Ιωάννινα.

Θεσσαλονίκη 2012.   200 σελ.

ISBN 978-960-99555-7-7    ΤΙΜΗ 10 €

Το βιβλίο παρουσιάζει πτυχές από την ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ήπειρο. Πρόκειται για μια μελέτη καρπό αρχειακής και επιτόπιας έρευνας, πρώτιστα για την καθολική Ενορία του Αγ. Ανδρέα στην Πρέβεζα, αλλά και για τα Ιωάννινα, την Πάργα και την Άρτα με ισχνότερη καθολική παρουσία.

Tο βιβλίο εστιάζεται στην νεότερη εποχή και συγκεκριμένα από την σύσταση των φραγκισκανών αποστολών σε Πρέβεζα και Ιωάννινα. Σε όλες σχεδόν τις πηγές, η παρουσία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ήπειρο του 19ου-20ου αι. ταυτίζεται ή καλύτερα συγχέεται με την αυστριακή και κυρίως με την ιταλική προπαγάνδα στην περιοχή. Αυτή η αντίληψη εδράζεται, εκτός των άλλων, στο ότι και οι ιερείς και όλοι σχεδόν οι καθολικοί της εποχής είναι Ιταλοί. Κατ’ επέκταση ταυτίζεται η Καθολική Εκκλησία της περιοχής άλλοτε με την Αυστοουγγαρία, άλλοτε με το Ιταλικό Κράτος. Σ’ αυτή την λανθασμένη θεώρηση, όπως διαπιστώνεται στο βιβλίο, οφείλονται πολλές προστριβές με κρατικούς και άλλους φορείς.

Ένα μεγάλο μέρος της μελέτης πραγματεύεται ζητήματα που αφορούν τον σημερινό πολύπαθο καθολικό ναό του Αγ. Ανδρέα στην Πρέβεζα (διεκδικήσεις, αλλαγές χρήσης, αναστυλώσεις, καταστροφές). Ευτυχής είναι η συγκυρία της παρούσας έκδοσης με την 110η επέτειο από την ανέγερση του ναού (1902-2012) και την 100η επέτειο των ελευθερίων της Πρέβεζας και, με διαφορά τεσσάρων μηνών, και των Ιωαννίνων.

Σε παράρτημα δημοσιεύονται 39 έγγραφα από εκκλησιαστικές κυρίως πηγές στις οποίες δεν είναι εύκολη η πρόσβαση, προς τεκμηρίωση και διευκόλυνση του αναγνώστη. Τα περισσότερα από αυτά τα έγγραφα δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: URL: URL : http://analecta.cen.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ Εκδόσεις Αποστολικού Βικαριάτου Τ.Θ. 50808 540 14 Θεσσαλονίκη Τηλ. 2310-835780 Email: ioas17@otenet.gr

Το βιβλίο διατίθεται και από το Ίδρυμα ΑΚΤΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ Εθ. Αντιστάσεως 114 & Προύσης, Πρέβεζα Τηλ. 26820-22233

 

 

Ιωαννησ Ασημακησ (Επιμ.)

  Λεξικό Ελλήνων Καθολικών Κληρικών και αλλοδαπών Καθολικών Κληρικών στην Ελλάδα (13ος – 20ος αι).

Β’ Έκδοση αναθεωρημένη

Θεσσαλονίκη 2017.  *   350 σσ.  *   ΤΙΜΗ 20 €

Η έρευνα αυτή περιλαμβάνει σύντομο βιογραφικό σημείωμα για 3000 περίπου Έλληνες καθολικούς κληρικούς (επίσκοποι, ιερείς, μοναχοί) και των αντίστοιχων αλλοδαπών που όμως εργάστηκαν στην Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα από τον 13ο αιώνα έως και σήμερα και των οποίων την ύπαρξη μπόρεσε ο συγγραφέας να ανιχνεύσει στα αρχεία και τα έντυπα. Περιλαμβάνονται στοιχεία για περίπου 2.660 ονόματα, εικόνες, φωτογραφίες και θυρεοί. Πρόκειται για μια πρώτη καταγραφή.

Το Λεξικό ολοκληρώνεται με τον αλφαβητικό κατάλογο ονομάτων.

* * *

 Ιωαννησ Ασημακησ (Επιμ.)  

 Ελληνική Βιβλιογραφία Ιστορίας Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα (17ο αι.-2010)

 Θεσσαλονίκη 2011  *  550 σελ.  *   ΤΙΜΗ 25 €

 Ο πλούτος, των σχετικών με την ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, και εν μέρει στην Κύπρο, γίνεται συχνά για τον μελετητή κοπιώδης προσπάθεια εντοπισμού του σε μια πανσπερμία περιοδικών και αυτοτελών εκδόσεων.

 Η παρούσα ελληνική βιβλιογραφία των δημοσιευμάτων με θέματα από την ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα και εν μέρει στην Κύπρο, επιθυμεί να διευκολύνει την προσπάθεια εντοπισμού τού όντως πλουσιότατου υλικού. Περιλαμβάνονται 6.750 περίπου λήμματα βιβλίων ή δημοσιευμάτων σε περιοδικά και εφημερίδες και δυσεύρετα δελτία.

 Ο χρονικός ορίζοντας της βιβλιογραφίας είναι από τον 18ο αι. έως και το 2010. Στο τέλος υπάρχει θεματικό ευρετήριο (π.χ. Ελληνόρρυθμοι, Καθολικά Σχολεία, Επισκοπή Ζακύνθου, κτλ.) και ένα ευρετήριο συγγραφέων.

 * * *

 Ιωαννησ Ασημακησ (Επιμ.)

 Ελληνική Βιβλιογραφία Θεμάτων Καθολικής Θεολογίας (1550-2010)

 Θεσσαλονίκη 2011.      *       316 σελ. *      20 €

 Η παρούσα βιβλιογραφική καταγραφή περιλαμβάνει 3.830 περίπου τίτλους βιβλίων και άρθρων που συνέταξαν καθολικοί και μη καθολικοί συγγραφείς στην Ελλάδα (π.χ. επιστημονικά δημοσιεύματα των Θεολογικών Σχολών, αδημοσίευτες διατριβές καθώς και εκλαϊκευμένα κείμενα) με θέματα καθολικής θεολογίας.

 Τα δημοσιεύματα έχουν κατανεμηθεί κατά θέμα, όσο το δυνατό διευρυμένα (π.χ. στην Ηθική υπάρχουν λήμματα για την οικογένεια, στο Κανονικό Δίκαιο υπάρχουν λήμματα για το Εκκλ. Δίκαιο, τον προσηλυτισμό, τη θρησκευτική ελευθερία, κ.ο.κ.) προς διευκόλυνση του ερευνητή.

 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

 Εκδόσεις Αποστολικού Βικαριάτου

 Τ.Θ. 50808 540 14 Θεσσαλονίκη

 Τηλ. 2310-835780 * Email: ioas17@otenet.gr

 * * *

 Ευαγγελικά Αναγνώσματα Κυριακής με Θεία Ανάγνωση

 Κύκλος Β’ (Έτος του Μάρκου)

Περίοδος Παρουσίας 2011 – Πανήγυρη Χριστού Βασιλέα 2012.

ΒΙΒΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

Αθήνα 2011

Κυκλοφόρησε από τη Βιβλική Εταιρία, μετά από παραγγελία της Συνόδου της καθολικής Ιεραρχίας, και το τρίτο τεύχος των Ευαγγελικών Αναγνωσμάτων των Κυριακών που συνοδεύονται από υποδείξεις και βοηθήματα για τη Θεία Ανάγνωση (LectioDivina).

Πρόκειται για την ελληνική μετάφραση που επιμελήθηκε η κ. Έρση Αντωνιάδη από τα αγγλικά μιας έκδοσης που κυκλοφορεί τουλάχιστο σε 10 διαφορετικές γλώσσες, ενώ το βιβλικό κείμενο είναι της νεοελληνικής απόδοσης της Καινής Διαθήκης που κυκλοφορεί η Ελληνική Βιβλική Εταιρία. Τα προηγούμενα τεύχη για τους κύκλους των Ευαγγελίων Ματθαίου και Λουκά έχουν ήδη κυκλοφορήσει. Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει 4ο τεύχος (αφιερωμένο, π.χ. στις μεγάλες εορτές του Λειτουργικού έτους) όπως μας προδιαθέτει το εξώφυλλο.

Η προσπάθεια είναι πολύ καλή, άριστα φροντισμένη και καλαίσθητη και μπορεί να φανεί πολύτιμη για όποιον χριστιανό επιθυμεί να έχει ένα οδηγό, κοντά στην Αγία Γραφή (το τεύχος δεν την ακυρώνει, αλλά αντίθετα την προϋποθέτει), για να μελετήσει, να κατανοήσει και να προσευχηθεί σύμφωνα με το γνωστό κλασικό σχήμα της LectioDivina. Περιέχονται και οι παραπομπές των άλλων βιβλικών Αναγνωσμάτων των Κυριακών.  

To κάθε τεύχος, αφιερωμένο στα Ευαγγελικά Αναγνώσματα κάθε λατρευτικού ετήσιου κύκλου, κοστίζει μόλις 3 € και μπορεί, όποιος το επιθυμεί, να το προμηθευθεί από την ενορία του ή τα Γραφεία της Αρχιεπισκοπής.

 

  Analecta Catholica

Εξαμηνιαία Έκδοση Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη 2012 250 σελ. ISSN 2241 – 1453

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ – 2 ΤΕΥΧΗ, 500 ΣΕΛΙΔΕΣ – 20 €

 

Μια καινούργια πρωτοβουλία των δραστηριοτήτων του Αποστολικού Βικαριάτου
Θεσσαλονίκης ξεκινά: Η επιστημονική περιοδική έκδοση μελετημάτων καθολικής
θεολογίας και ιστορίας της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα. Τα μελετήματα
του νέου αυτού εντύπου θέλουν να συμβάλλουν στη γνώση, να προάγουν την
περαιτέρω έρευνα, να ωφελήσουν τη γνωριμία με τον άλλο, τον δυτικό πνεύμονα
της κοινής χριστιανικής μας παρακαταθήκης.

 

Το πρώτο τεύχος περιέχει 6 μελέτες θεολογίας και 1 αδημοσίευτη διδ. διατριβή
για την ανθρωπιστική βοήθεια της Αγίας Έδρας στην κατοχική Ελλάδα.

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α 

  • Joseph Ratzinger-Βενέδικτος Ιστ’,   Το ιερατικό λειτούργημα και ο Σταυρός.
  •  Ιωάννης Σπιτέρης, Ιστορική εξέλιξη του πρωτείου σε Ανατολή και τη Δύση
  • Ιωάννης Ασημάκης, Επιστημολογία της παράδοσης. Η μεθοδολογική χρήση της παράδοσης στη δογματική θεολογία. Η προσέγγιση του W. Kasper.
  • Θεόδωρος Κοντίδης, Η ενσωμάτωση της ιστορικοκριτικής μελέτης της Βίβλου στη Θεολογία.
  •  † Luigi Sartori,  Teologia sistematica, domani.
  •  Μάρκος Φώσκολος, Το μητρικό πρόσωπο του Θεού στην Αγία Γραφή.
  •  Silvia Giugno, La Santa Sede e il problema della fame in Grecia durante la Seconda Guerra Mondiale.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

Γραμματεία Αποστολικού Βικαριάτου Τ.Θ. 50808

540 14 Θεσσαλονίκη Τηλ. 2310-835780

E-mail: ioas17@otenet.gr