Εικονογραφία

Ο Άγιος Νικόλαος στη βυζαντινή εικονογραφία φέρει τα αρχιερατικά άμφια, αλλά, συνήθως, χωρίς μίτρα, ποιμαντορική ράβδο και ωμοφόριο, τα οποία του τα προσφέρουν ο Χριστός και η Παναγία που υπερίπτανται.

Στις εικόνες δυτικής τεχνοτροπίας παρίσταται ως επίσκοπος με όλα τα άμφια και τα χαρακτηριστικά του βαθμού του που προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και σε κοπέλες και σε ναυτικούς. Πρόκειται για ιστορίες από πού προέρχονται από τους πολυάριθμους θρύλους. Συνήθως κρατά στο χέρι του τρία σακούλια με χρυσά νομίσματα ή τρεις βώλους χρυσού.

agiosnikolaos1   agiosnikolaos2

agiosnikolaos3    agiosnikolaos4

 

agiosnikolaos5

Η τοιχογραφία αυτή του Αγ. Νικολάου πρέπει να θεωρείται του 16ου–17ου αιώνα και βρίσκεται στο ομώνυμο εξωκλήσι του Αγίου στην περιοχή Μαγκανάρι (ενορία Μυρσίνης).


agiosnikolaos6

Απεικόνιση του Αγ. Νικολάου με πλοίο και τα τρία μικρά παιδιά που έσωσε. Η εικόνα βρίσκεται σε ομώνυμο εξωκλήσι της Τήνου και είναι συνδυασμός ζωγραφικής πάνω σε μάρμαρο και αναγλύφου. Τοποθετείται η κατασκευή του προς το τέλος του 17ου αι. Οι φοίνικες και η αχιβάδα αποτελούν παλαιοχριστιανικά σύμβολα.


agiosnikolaos7

 

Ο Αγ. Νικόλαος ενώ αγορεύει στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας (325 μ.Χ.) ενώπιον του Μεγ. Κωνσταντίνου και των Πατέρων

 

 

 

Περισσότερες εικόνες του Αγ. Νικολάου, καθώς και στοιχεία από τον βίο του, μπορεί να βρει κάποιος στην ιταλική ιστοσελίδα www.santiebeati.it (12 Δεκ) καθώς και στην Encyclopaedia Santorum, στο αντίστοιχο λήμμα. Και οι δυο πηγές είναι απολύτως αξιόπιστες και έγκυρες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εικόνες: Αγ. Νικόλαος (2) – Bari – Βασιλική – τάφος

 

 

 

Βιβλιογραφία

 

  • Μοσχολέου Θεολογίτη, Βίος του αγίου και μεγάλου Νικολάου. Κριτική έκδοση με εισαγωγή, σχόλια και λεξιλόγιο Στέφανος Κακλαμάνης, έκδ. ΜΙΕΤ, Αθήνα 2000.

  • Jones Charles W., San Nicola. Biografia di una leggenda, Laterza, Bari 2007

  • Kubati R. – Lobaccaro M., San Nicola. Agiografia immaginaria. La Meridiana, 2006

  • Cioffari Gerardo, San Nicola di Bari, San Paolo Edizioni, 1997

 

 

 

Οι ελληνικές εκδόσεις που αναφέρονται στον Βίο του Αγ. Νικολάου είναι αντιγραφές μεσαιωνικών θρύλων και μύθων με ελάχιστη ιστορική αξιοπιστία.