ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ


Εφημέριος στην Ενορία του Αγ. Νικολάου της Χώρας είναι ο π. ΜΑΡΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

(Στη φωτογραφία με τον  πάπα Φραγκίσκο, 2017)

 

Βιογραφικό σημείωμα

Ο π. Μάρκος Φώσκολος γεννήθηκε στη Στενή της Τήνου στις 7 Νοεμβρίου 1948 και τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων (Αθήνα) το 1966. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και Θεολογική Σχολή του Γρηγοριανού και του Αγγελικού Πανεπιστημίου της Ρώμης (1972). Φοίτησε επίσης στις Σχολές Βιβλιοθηκονομίας, Ελληνικής και Λατινικής Παλαιογραφίας της Αποστολικής Βιβλιοθήκης του Βατικανού και στη Σχολή Αρχειονομίας του Μυστικού Αρχείου του Βατικανού και παρακολούθησε μαθήματα Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Ποντιφικό Ινστιτούτο Ανατολικών Μελετών (Ρώμη).

Πραγματοποίησε ιστορικές έρευνες στο Αρχείο του Βατικανού, στο Αρχείο της Ι.Σ. για τη Διάδοση της Πίστεως (S.C.de Propaganda Fide), στο Κρατικό Αρχείο της Βενετίας και στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού. Εργάστηκε για μια επταετία ως βιβλιοθηκάριος στο Ελληνικό Κολλέγιο του Αγ. Αθανασίου Ρώμης και από το 1974 είναι Αρχειοφύλακας και Βιβλιοθηκάριος της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου, της οποίας τακτοποίησε τα Αρχεία (Αρχιεπισκοπής και ενοριών).

Χειροτονήθηκε ιερέας στις 30 Ιουλίου 1972, ενταγμένος στις τάξεις του εφημεριακού κλήρου της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου. Πολλά θρησκευτικά και ιστορικά άρθρα δημοσίευσε στο Δελτίο των Καθολικών ενοριών της Τήνου “Τηνιακά Μηνύματα” (το οποίο διευθύνει από το 1974 και μετά), στην εφημερίδα ”Καθολική” και διευθύνει την επιστημονική ιστορική επετηρίδα «Τηνιακά Ανάλεκτα», όργανο του Αποστολικού Κέντρου «Πίστη και Πολιτισμός» της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου. Με δική του φροντίδα εκδόθηκαν και δυο τόμοι της ιστορικής επετηρίδας «Anno Domini». Δημοσίευσε αυτοτελείς μελέτες ιστορικού και θεολογικού περιεχομένου και έλαβε μέρος σε αντίστοιχα διεθνή συνέδρια. Για τη συνεισφορά του στα ιστορία της Τήνου τιμήθηκε από τον Δήμο της Τήνου, το ΕΙΕ και την Ακαδημία Αθηνών (2010).

Διακόνησε ως εφημέριος στις ενορίες Στενής, Μυρσίνης, Ποταμιάς και Κέχρου, Καρδιανής, Κουμάρου, Ξινάρας, Σμαρδάκιτου, Ταραμπάδου, Χίου και Άνδρου. Από τις 7 Ιουλίου 2003 διακονεί ως εφημέριος στην ενορία Αγ. Νικολάου Χώρας Τήνου και στην Ενορία Αγ. Αντωνίου Σμαρδάκιτου Τήνου.