ΤΟ ΑΓΙΟ ΡΟΔΑΡΙΟ

 

To ΡΟΔΑΡΙΟ της Αειπαρθένου Μαρίας

Το ΡΟΔΑΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ (υπάρχουν και άλλα με διαφορετικό αντικείμενο, όπως π.χ. της ΙΕΡΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ και κάποιων Αγίων) είναι μια λιτανεική προσευχή κατά την οποία επαναλαμβάνεται πολλές φορές η προσευχή ΧΑΙΡΕ ΜΑΡΙΑ.

 

Το Ροδάριο μπορεί να το απαγγείλει κάποιος ή μόνο του, ή σε συνεργασία με πολλούς άλλους πιστούς. Μπορεί να απαγγελθεί ιδιωτικά ή και ως ολοκληρωμένη Ακολουθία του Λόγου του Θεού.

Η λέξη ΡΟΔΑΡΙΟ σημαίνει “στεφάνι από ρόδα”. Τέτοια στεφάνια προσέφεραν κατά το μεσαίωνα, αλλά και ως πρόσφατα, σε πρόσωπα ή σε θεσμούς, σε ένδειξη αγάπης και σεβασμού. Σε διάφορα ελληνικά μέρη (π.χ. στην Κρήτη) ονομάζεται και Ροδωνιά. Στα λατινικά ονομάζεται Rosarium Beatae Mariae Virginis.

ΡΟΔΑΡΙΟ ακόμα ονομάζουμε και το “κομποσχοίνι” που χρησιμοποιούμε ώστε να ελέγχουμε την πρόοδο της προσευχής. Τα “κομποσχοίνια” υπάρχουν και στην παράδοση της Εκκλησίας της Ανατολής για διάφορες άλλες προσευχές, όπως, π.χ. για την Προσευχή του Ιησού. Το Ροδάριο μπορεί να είναι μεγάλο ή μικρό, απλό σχοινί με κόμπους ή πανάκριβο κόσμημα, να μετρά σε δεκάδες ή σε πεντηκοντάδες.

 

   Το Ροδάριο δεν είναι μόνο η απαγγελία 50 ή 150 φορές του Αγγελικού Χαιρετισμού προς την Παναγία, αλλά αποτελεί μια επισκόπηση και μελέτη όλης της Ευαγγελικής ιστορίας της Σωτηρίας. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:


1. Το ΧΑΙΡΕ ΜΑΡΙΑ.  

ΧΑΙΡΕ ΜΑΡΙΑ ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ,

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ,

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΕΣΥ ΜΕΤΑΞΎ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ,

ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΡΠΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ ΣΟΥ,

Ο ΙΗΣΟΥΣ.

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ,

ΠΑΡΑΚΑΛΕΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΜΑΡΤΩΛΟΥΣ,

ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΜΑΣ.

ΑΜΗΝ.

Σημ. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι παύσεις από τα κόμματα και τις τελείες! Τόσο στην ομαδική απαγγελία, όσο και στην προσωπική και ιδιωτική, για να ρυθμίζεται η αναπνοή του σώματος, κάτι πολλύ σημαντικό, επειδή κατά την προσευχή δεν προσεύχεται μόνο το πνεύμα, αλλά και το σώμα!

Η προσευχή αυτή αποτελεί τη σύνθεση τριών χαιρετισμών: του Αγγέλου Γαβριήλ κατά τον Ευαγγελισμό (“Χαίρε μαρία Κεχαριτωμένη, ο Κύριος είναι μαζί σου”: Λκ 1,28), της Αγ. Ελισάβετ κατά την επίσκεψη της Παναγίας σ’ αυτήν (“Ευλογημένη εσύ μεταξύ των γυναικών και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου”: Λκ 1,42) και της Εκκλησίας (3ο μέρος). Το “Χαίρε Μαρία απαγγέλεται συνήθως 50 φορές σε 5 δεκάδες. Η κάθε δεκάδα αρχίζει με το ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ και τελειώνει με το ΔΟΞΑ ΠΑΤΡΙ.


2. Το ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ

Λέγεται και “ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ” επειδή μας τη δίδαξε ο Κύριος μας ο Ιησούς Χριστός και διότι είναι η προσευχή που συμπεριλαμβάνει όλες τις άλλες. Αποτελεί τη βασική προσευχή του χριστιανού την οποία του διδάσκει και του την ερμηνεύει η Εκκλησία κατά την εποχή της κατηχητικής του μύησης.

ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ,

Ο ΕΝ ΤΟΙΣ ΟΥΡΑΝΟΙΣ,

ΑΓΙΑΣΘΗΤΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ,

ΕΛΘΕΤΩ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΣΟΥ,

ΓΕΝΗΘΗΤΩ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΣΟΥ,

ΩΣ ΕΝ ΟΥΡΑΝΩ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ.

ΤΟΝ ΑΡΤΟΝ ΗΜΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΟΥΣΙΟΝ ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ,

ΚΑΙ ΑΦΕΣ ΗΜΙΝ ΤΑ ΟΦΕΙΛΗΜΑΤΑ ΗΜΩΝ,

ΩΣ ΚΑΙ ΗΜΕΙΣ ΑΦΙΕΜΕΝ ΤΟΙΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΗΜΩΝ,

ΚΑΙ ΜΗ ΕΙΣΕΝΕΓΚΕΙΣ ΗΜΑΣ ΕΙΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΝ,

ΑΛΛΑ ΡΥΣΑΙ ΗΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ.

ΑΜΗΝ.


3. Το  ΔΟΞΑ ΠΑΤΡΙ

Αποτελεί την πιο σύντομη και την αρχαιότερη δοξολογία των πιστών προς την Αγία Τριάδα για όλη την ιστορία της Σωτηρίας που πραγματοποίησε για το ανθρώπινο γένος.

ΔΟΞΑ ΠΑΤΡΙ ΚΑΙ ΥΙΩ ΚΑΙ ΑΓΙΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ.

ΚΑΙ ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ,

ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ. 

ΑΜΗΝ.ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΡΟΔΑΡΙΟΥ

Όταν κάνουμε λόγο για τα Μυστήρια του Ροδαρίου, εννοούμε εκείνα τα γεγονότα από την Καινή Διαθήκη που μελετούμε σιωπηλά στην καρδιά μας, ενώ τα χείλη μας απαγγέλουν το ΧΑΙΡΕ ΜΑΡΙΑ. 

Τα Μυστήρια χωρίζονται σε τέσσερις πεντάδες και η κάθε πεντάδα αποτελείται από γεγονότα της Σωτηρίας μας που έχουν ένα γενικότερο προσανατολισμό: τα ΧΑΡΟΠΟΙΑ, τα ΦΩΤΕΙΝΑ, τα ΛΥΠΗΡΑ και τα ΕΝΔΟΞΑ.


ΤΑ ΧΑΡΟΠΟΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

 Χαροποιά Μυστήρια αναφέρονται στα γεγονότα της ζωής του Κυρίου και της Παναγίας που έφεραν χαρά και ευφροσύνη στους πρωταγωνιστές τους. Όμως προκαλούν χαρά και πνευματική αγαλλίαση και στον πιστό ο οποίος τα μελετά και επιθυμεί να ενσωματωθεί σ’ αυτά. Tα αναφέρουμε και τα μελετούμε κάθε Δευτέρα και Σάββατο. Είναι τα εξής:

 


1ο ΧΑΡΟΠΟΙΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

2ο  ΧΑΡΟΠΟΙΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 
ΣΤΗΝ ΑΓ. ΕΛΙΣΑΒΕΤ

3ο ΧΑΡΟΠΟΙΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
Η  ΓΕΝΝΗΣΗ  ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ
ΣΤΗ  ΒΗΘΛΕΕΜ

4ο ΧΑΡΟΠΟΙΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ
ΙΗΣΟΥ ΣΤΟΝ ΝΑΟ (ΥΠΑΠΑΝΤΗ)

5ο ΧΑΡΟΠΟΙΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
Η ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ 
ΣΤΟΝ ΝΑΟ

 


ΤΑ ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Τα Φωτεινά Μυστήρια εισήχθησαν στο Ροδάριο από τον πάπα Ιωάννη-Παύλο Β΄ το έτος 2002. Αναφέρονται στα γεγονότα εκείνα με τα οποία ο Ιησούς φανέρωσε την ιδιότητά του ως Υιού και Απεσταλμένου του Θεού και ενήργησε για τη θεμελίωση της Βασιλείας του Θεού. Τα αναφέρουμε και τα μελετούμε κάθε Πέμπτη. Είναι τα εξής:

 


1ο ΦΩΤΕΙΝΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
Η ΒΑΠΤΙΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ
ΣΤΟΝ ΙΟΡΔΑΝΗ

2ο ΦΩΤΕΙΝΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ
ΤΗΣ ΚΑΝΑ

3ο ΦΩΤΕΙΝΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
Η ΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ
ΤΟΥ ΘΕΟΥ

4ο ΦΩΤΕΙΝΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΑ
5ο ΦΩΤΕΙΝΟ  ΜΥΣΤΗΡΙΟ
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ

 

 

ΤΑ ΛΥΠΗΡΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Τα Λυπηρά Μυστήρια αναφέρονται στα γεγονότα της ζωής του Ιησού που είναι συνδεδεμένα με το Πάθος και τον σταυρικό του θάνατο. Προκαλούν λύπη στην καρδιά του πιστού, όπως προκάλεσαν και στην καρδιά της Μητέρας του η οποία τον συνόδεψε ως τον Γολγοθά, κυρίως επειδή ήταν αιτία η αμαρτίες των ανθρώπων. Η λύπη οδηγεί στην συντριβή και η συντριβή στη μετάνοια. Τα αναφέρουμε και τα μελετούμε κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Είναι τα εξής:

 


1ο ΛΥΠΗΡΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ
ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝ

2ο ΛΥΠΗΡΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
Η ΜΑΣΤΙΓΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

3ο ΛΥΠΗΡΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
Η ΣΤΕΦΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ
ΜΕ ΤΟ ΑΚΑΝΘΙΝΟ ΣΤΕΦΑΝΙ

4ο ΛΥΠΗΡΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΟΛΓΟΘΑ

5ο ΛΥΠΗΡΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ 
ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ

 

 ΤΑ ΕΝΔΟΞΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Ως Ένδοξα Μυστήρια μελετούμε όλα εκείνα τα γενότα της πίστεώς μας που αναφέρονται στη νίκη του Ιησού πάνω στο κακό και τον θάνατο. Σ’ αυτή την τελική νίκη έλαβε ήδη μέρος η Αειπάρθενος Θεοτόκος με την ένσωμη Μετάστασή της στους Ουρανούς και τη στέψη της ως Βασίλισσας Αγγέλων και Αγίων. Τα αναφέρουμε και τα μελετούμε κάθε Κυριακή. Είναι τα εξής:

  


1ο ΕΝΔΟΞΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ

2ο ΕΝΔΟΞΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ
ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ

3ο ΕΝΔΟΞΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

4ο ΕΝΔΟΞΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
Η ΜΕΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ

5ο ΕΝΔΟΞΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
Η ΣΤΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΩΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 (Συνεχίζεται – Υπό κατασκευή)